Atmosferă medievală în Tallinn, cu carne de elan și bere artizanală

olde hansa tallinn

Tot hoinărind eu prin Tallinn, la un moment dat privirea mi-a fost atrasă de o clădire frumoasă, îngrijită, ce emana un aer medieval, asemănător hanurilor pe care le-am văzut în filme. Este vorba de restaurantul Olde Hansa, aflat lângă târgul de Crăciun din piața Raekoja și turnul sfatului, chiar în buricul orașului Tallinn. Cădirea datează de la anul 1400!

Afară încearcă să te ademenească să intri niște personaje îmbrăcate în cavaleri sau târgoveți, întocmai ca în perioada medievală. Am ales să intru, mai ales că făceau reclamă la o gustare din carne de elan.

olde hansa tallinn
Personaje medievale la intrarea în restaurantul Olde Hansa

Cum în Helsinki am mâncat carne de ren (cum a fost asta, am povestit aici), am considerat că e cazul să trec la următorul pas. Adică elan. Zis și făcut! Am comandat o gustare de elan cu ierburi, care a costat 7,90 euro. Și cum ți se spunea că merge bine cu bere, am ales una dintre specialitățile casei, honey beer (bere cu miere), o ulcică de 0,5 litri costând 5,90 euro. Deși intenționam să cer altceva, m-am lăsat sedus de hangița îmbrăcată și ea într-un outfit medieval, care mi-a recomandat honey beer, fiind preferata clienților. Binee!

Înăuntru, ești introdus într-o atmosferă medievală autentică. Zic și eu… La urma urmei, cine poate știi cum era exact într-un han din Evul Mediu? Pereții sunt neprelucrați, fiind desenate doar niște scene și flori. Ferestrele sunt foarte, foarte mici, de abia pătrunde lumina prin ele. De fapt, principala sursă de lumină o constituie lumânările care se găsesc pe mese, dar nici acestea nu pot face minuni. În local era ceva lume. Cei mai zgomotoși erau niște americani care se așezaseră undeva în spatele meu. Totuși, dintre toate limbile vorbite, se distingea rusa.

olde hansa tallinn
Atmosfera de la restaurantul Olde Hansa din Tallinn
olde hansa tallinn
Atmosfera de la restaurantul Olde Hansa din Tallinn

Și a venit și gustarea de elan. Fiind încadrată la capitolul ”starters”, gramajul nu era prea mare, de câteva zeci de grame. Mi-a adus-o într-un fel de batistă, pe care mi-a deschis-o atunci când mi-a pus-o pe masă. Mmm, foarte bun elanul! În schimb, berea cu miere nu prea mi-a mers la suflet…

olde hansa tallinn
Gustarea de elean cu ierburi și honey beer

De aceea m-am îndreptat spre un local unde să pot să-mi satisfac și acest moft. Am ales barul Hell Hunt, tot din centrul vechi. Îl zărisem pe zi, îl trecusem pe listă, iar apoi l-am verificat și pe internet, fiind dintre cele cu referințe ok.

hell hunt tallinn
Berăria Hell Hunt din Tallinn

Aici oferă o varietate mare de beri artizanale din Estonia, dar și internaționale. Am cerut, bineînțeles, bere locală. Kazbek IPA (de la berăria estonă Lehe), 4,7%, la prețul de 3,80 euro sticla de 33 cl. Apoi, mi-a fost recomandată o double IPA Kaleidoscoop (de la fabrica Puhaste din Tartu, Estonia), un new entry în barul lor. Asta a fost ceva mai tare (8,5%) și a costat 4,80 euro sticla de 33 cl. Mai mult nici că am mai avut nevoie.

hell hunt tallinn
Barul berăriei Hell Hunt
hell hunt tallinn
Atmosfera din berăria Hell Hunt din Tallinn
hell hunt tallinn
Trusa călătorului însetat

Dacă ajungeți prin Tallin și vreți să mâncați și să beți o bere bună, puteți lua în considerare și cele două localuri. Despre ce se poate vedea în Tallinn, am scris aici, iar dacă vreți să știți cum a fost și la muzeul KGB din capitala Estoniei, citiți aici.

Comments

 1. Ge#

  Aha, prețul berii craft e același ca în România. Care o fi salariul minim în Estonia?

  1. Bartolomeu Doinas

   Mai mare ca in Romania… 🙂 Judecand dupa preturi, par sa-si permita sa plateasca mai multi bani pentru acelasi produs…

 2. Ge#

  Comparativ cu Helsinki, a fost mai bună berea artizanală?

  1. Bartolomeu Doinas

   La fel de buna… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.