Tallinn lasă o impresie bună la prima vedere

panoramă centru vechi tallinn

Când am ajuns în Tallin ploua mărunt. De fapt, cred că mai degrabă era lapoviță, aceeași care se revărsa peste Golful Finlandei și când am plecat din Helsinki. Cum am juns din Helsinki în Tallinn puteți afla aici.

Și, ca să fie treaba treabă, de la terminalul de sosire și până la hotel m-am încăpățânat să merg pe jos. La plecare, mi-am propus ca în această călătorie mai lungă să am parte de cât mai multe experiențe noi. Iar mersul pe jos de la punctul de sosire în oraș și până la locul de cazare nu l-am experimentat niciodată. Așa că, am deschis datele telefonului mobil și cu ajutorul Google Maps am putut spune la final: misiune îndeplinită! Văd eu acasă cât o să vină factura pe decembrie!

Centrul vechi al orașului Tallinn este încadrat de zidurile fostei cetăți medievale, care, în bună parte, au rezistat până în prezent. Desigur, și cu ”puțin” ajutor de la resturatori. De altfel, orașul Tallinn este unul foarte vechi, fiind semnalat pentru prima dată în secolul XII d. Cr., în notele unui cartograf arab. Până la începutul secolului XX a purtat denumirea de Reval, fiind ancorat puternic în lumea scandinavă și germanică baltică, făcând parte pentru o perioadă îndelungată din Liga Hanseatică.

Acum vreo doi ani am văzut un reportaj despre Tallinn, la TVR 2, și am rămas plăcut impresionat de imaginea boemă a orașului vechi. Astfel că, în sinea mea, aveam ceva așteptări de la capitala Estoniei, iar experiența pe care am trăit-o plimbându-mă pe străduțele vechi și pietruite ale orașului, care parcă încercau să-mi povestească despre istoria lor, s-a ridicat la măsura așteptărilor.

Ce m-a încântat foarte mult a fost faptul că s-a nimerit să intru în orașul vechi chiar pe poarta străjuită de două turnuri care îmi rămăseseră în minte de la reportajul cu pricina. Seara, această intrare arată feeric, fiind luminată cu beculețe albe și roșii, parcă ar fi desprinsă de la curtea casei lui Moș Crăciun.

poarta viru tallinn
Poarta Viru prin care se poate intra în centrul vechi din Tallinn
poarta viru tallinn
Poarta Viru din Tallinn văzută noaptea

De altfel, orașul vechi are mai multe porți de acces. Poarta principală este și ea destul de interesantă ca și construcție, datând din anul 1359. Unul din turnurile acesteia poartă și denumirea de Fat Margaret Tower (Turnul Margaretei cea Grasă).

margareta cea grasă tallinn
Turnul Margareta cea Grasă și poarta de intrare

O alta a cărei poveste mi s-a părut intrigantă este Short Leg Gate (nu știu dacă Poarta Piciorului Scurt ar fi cea mai bună traducere). Se spune că este unul dintre cele mai bântuite locuri din Tallinn, fiind văzute siluetele unui călugăr, unui leu și ale unei corăbii care ar pluti deasupra zidurilor… De altfel, acolo se pot vedea niște statui din bronz ale unor călugări, cărora le lipsește fața, ceea ce e destul de scary, mai ales dacă te afli singur noaptea… Se mai spune că, pe vremuri, poarta era închsiă noaptea pentru a proteja nobilimea care locuia pe colina Toompea ce se ridică deaspura orașului vechi de prostimea ce locuia jos, dar și de stafii! Poarta cu pricina este flancată de Maiden Tower (Turnul Fecioarelor), ceea ce reprezintă o ironie având în vedere că aici erau încarcerate toate prostituatele din oraș. Se zice că, odată, în acest turn, o prostituată urâtă a făcut un pact cu diavolul, fata urmând să devină frumoasă, în schimbul sufletului ei. În înțelegere, mai intra și faptul că fata trebuia să ademenească cât mai mulți bărbați din oraș să cadă în păcat. Până la urmă, aceasta a fost acuzată de vrăjitorie și executată. Cică acum câțiva ani, din turn se auzea vocea unui bărbat cântând, însă, când s-a verificat, în turn nu era nimeni… Legendă urbană sau nu!

short leg gate tallinn
Short Leg Gate văzută din exterior
short leg gate tallinn
Short Leg Gate noaptea, văzută din interior. Se disting statuile reprezentând stafia călugărului
turnul fecioarelor tallinn
Turnul Fecioarelor și, în spate, turla Bisericii Sfântul Nicolae

În orașul vechi se distinge Biserica Sfântului Olaf, care datează din secolul XIII. Ulterior, în secolul XVI, turnul său a fost înălțat, devenid, astfel, cea mai înaltă construcție din lume la momentul respectiv! Și a rămas cu acest record până în secolul următor.

biserica sfântul olaf tallinn
Biserica Sfântul Olaf din Tallinn, cea mai înaltă clădire din lume la vremea ei

De altfel, în orașul vechi sunt multe turnuri ale unor biserici, care mai de care mai semețe, ce stau mărturie pentru trecutul acestor locuri și care contrastează cu mentalitatea locuitorilor din ziua de azi. Din ce am citit, estonii sunt printre cele mai puțin religioase popoare din Europa, cu un procent de puțin peste 10% al celor care se declară practicanți. Așa se explică, poate, de ce toate bisericile erau închise. Când am găsit, în sfârșit, una din care ieșea un grup de copii de grădiniță, care probabil fuseseră ”cu clasa”, am dat să intru și eu, însă însoțitorul grupului mi-a tăiat-o scurt: ”It’s closed!”

biserica sfântul nicolae tallinn
Biserica Sfântul Nicolae

Chiar în centrul orașului vechi, în singura piață mai mare (Raekoja Plats), a fost amenajat târgul de Crăciun, ce este vegheat de turnul înalt al fostei primării a orașului. În mijlocul pieței se află un brad mare de Crăciun, frumos luminat noaptea, ca de altfel întreaga piață. Este și o scenă amenajată, însă, în cele două zile în care am trecut prin zonă nu am văzut pe nimeni cântând. Doar muzică de sărbători, ce se aude de la difuzoare. Atomosfera e una obișnuită pentru târgurile de Crăciun: tarabe cu tot felul de atracții culinare, textile, artizanat etc.. Desigur, nu lipsesc obișnuitele chioșcuri unde se cumpără diverse preparate și se bea vin fiert, în picioare, la mesele special amenajate. Chiar dacă nu a avut nimic ieșit din comun, mi s-a părut mai frumos decît târgul de Crăciun al orașului Helsinki, despre care am povestit aici.

piața crăciun tallinn
Piața de Crăciun din Tallinn cu Turnul Sfatului
piața crăciun tallinn
Chioșc din Piața de Crăciun din Tallinn
piața crăciun tallinn
Bradul din centru Pieței de Crăciun din Tallinn
piața crăciun tallinn
Scena amenajată în Piața de Crăciun din Tallinn
piața crăciun tallinn
Piața de Crăciun din Tallinn văzută noaptea

La patina timpului contribuie și stăduțele în totalitate pietruite și clădirile frumos colorate, așezate una lângă alta, unde în prezent sunt magazine de diverse feluri și restaurante sau baruri.

clădiri tallinn
Clădirile din orașul vechi
clădiri tallinn
Clădirile din orașul vechi
clădiri tallinn
Clădirile din orașul vechi
clădiri tallinn
Clădirile din orașul vechi

Aminteam mai devreme de colina Toompea, ce veghează de la înălțime orașul vechi de jos. Acest loc a fost din totdeauna rezervat claselor superioare. Aici se găsește Castelul Toompea, locul unde își desfășoară în zilele noastre activitatea Parlamentul Estoniei. Lipită de acesta mai este o clădire frumoasă ce adăpostește sediul Guvernului.

castelul toompea tallinn
Castelul Toompea, actualul sediu al Parlamentului Estoniei
sediul guvernului tallinn
Sediul Guvernului Estoniei, văzut noaptea

În orașul de sus, atrag atenția și două lăcașe de cult: Catedrala Sfintei Fecioare Maria (protestantă), care, normal!, era închisă și Catedrala ortodoxă Alexander Nevski, pe care am vizitat-o. Aceasta din urmă, amintește de stăpânirea rusă (în special din perioada țaristă) a Estoniei.

biserica sfintei fecioare tallinn
Biserica Sfintei Fecioare Maria din Toompea, Tallinn
alexander nevski tallinn
Catedrala Alexander Nevski din Toompea, Tallinn

Dacă tot am ajuns în acest punct, aș menționa și despre influența puternică rusească ce se observă în oraș. Statisticile oficiale spun că un sfert din populația Estoniei este de naționalitate rusă, iar 30% din populație are ca limbă maternă rusa. Acest fapt se datorează, în special, politicii de deznaționalizare din perioada sovietică. De altfel, peste tot pe unde mergi auzi vorbindu-se și în rusă. Cam la paritate cu estona sau, poate, chiar mai mult, pentru că nu prea am putut distinge între estonă și finlandeză, care sunt foarte asemănătoare. Cum din Helsinki la Tallinn și invers se ajunge foarte ușor, sunt mulți turiști ce fac naveta. Dacă cineva într-un magazin sau într-un local întreabă ceva direct în rusă, i se răspunde în rusă. Ceea ce e normal, având în vedere că majoritatea locuitorilor s-au născut în perioada sovietică.

Esplanada colinei oferă trei locuri de belvedere, de unde se pot face poze panoramice asupra întregului oraș. Pe lângă centrul vechi, se pot vedea în depărtare zgârie-norii din orașul nou, precum și portul orașului, cu terminalele de unde pleacă sau sosesc ferryboaturile.

centrul vechi tallinn
Panoramă asupra centrului vechi din Tallinn
centrul vechi tallinn
Panoramă asupra centrului vechi din Tallinn
centrul vechi tallinn
Panoramă asupra centrului vechi din Tallinn, noaptea
centrul vechi tallinn
Panoramă asupra centrului vechi din Tallinn, noaptea
centrul vechi tallinn
Panoramă asupra centrului vechi din Tallinn, noaptea, pe ninsoare

Comments

  1. […] Dacă vreți să aflați ce altceva mai puteți vedea în Tallinn și impresiile mele despre acest oraș, o puteți face aici. […]

  2. […] puteți lua în considerare și cele două localuri. Despre ce se poate vedea în Tallinn, am scris aici, iar dacă vreți să știți cum a fost și la muzeul KGB din capitala Estoniei, citiți […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.