De la Helsinki la Tallinn cu ferryboatul

tallink helsinki terminal 2

Dacă te afli în Helsinki și vrei să diversifici experiența vacanței, o soluție bună ar fi să dai o fugă până la Tallinn, capitala Estoniei. Bineînțeles că e valabil și invers, de la Tallinn la Helsinki. Distanța este, relativ, scurtă și poate fi parcursă în numai două ore. Cel mai eficient poți călători de la Helsinki la Tallinn cu ferryboatul, străbătând Golful Finic.

Această mișcare este excelentă pentru o zi de vară, atunci când, profitând de căldură și lumină, se poate face doar o incursiune de o zi, fără să-ți mai iei cazare în partea cealaltă. Sau, după caz, poți să stai în prima parte a vacanței în Helsinki (din București, există un zbor direct operat de BlueAir) și să revii în țară direct din Tallinn. Revenirea din Tallinn direct în România e puțin mai complicată la momentul actual, însă, începând cu vara lui 2018 ar putea deveni mai facilă. Astfel, compania estonă Nordica a anunțat că, începând din vara lui 2018, va opera curse directe Tallinn-Constanța, însă doar pe perioada sezonului estival. Mai multe detalii despre zborurile Tallinn-Constanța și retur pot fi găsite aici. Deci, vacă se vrea, se poate!

Pentru că eu mă aflam deja în capitala Finlandei, voi povesti despre călătoria mea de la Helsinki la Tallinn cu ferryboatul.

Am rezervat biletul înainte să plec în călătorie, folosind siteul www.aferry.com, unde pot fi cumpărate bilete pentru cursele a trei mari operatori: Eckerö Line, Tallink și Viking Line. Aceștia operează curse spre mai multe destinații-port la Marea Baltică, din Finlanda, Estonia, Rusia, Suedia, Danemarca etc.. Eu am ales Tallink, biletul costând 37 de euro pentru un sens. Cea mai ieftină metodă ar fi Eckerö Line, la prețul de 22 de euro pe sens de la Helsinki la Tallinn, însă în preț nu intră și locul pe scaun. Cum eu mi-am droit să stau pe scaun, la masă și să profit de timp pentru a mai scrie un articol, am ales Tallink. Și la Eckerö Line exista posibilitatea de a alege un scaun, pentru care trebuia să mai plătești 20 de euro, deci, în total, 42 de euro. În aceste condiții, varianta Tallink mi s-a părut mai bună, mai ales că plecarea era la 13:30 și nu la 15:15 ca cea de la Eckerö Line. Cum am mai povestit anterior, iarna începe să se întunece imediat după ora 15:00 în această parte a Europei, deci, dacă mai vrei să și vezi ceva pe geam… În plus, recomand alegerea unui loc pe scaun pentru cei care au rău de mare. Deși ferryboatul este destul de mare, se simte senzația de legănat cauzată de înaintarea prin valuri, astfel că statul pe scaun ar putea face bine. În astfel de cazuri, cel mai bine ar fi să stai la primul nivel al ferryboatului, adică cât mai aproape de apă, însă aici, deși ai multe posibilități de a petrece timpul (magazine, bar, supermarket) nu sunt ferestre pentru a vedea ce se întâmplă afară. Acestea sunt doar la nivelurile 1 și 2, unde, cum spuneam, oscilațiile ambarcațiunii se simt mai bine…

În Helsinki, plecarea ferryboaturilor firmei Tallink se face de la Terminalul 2 West (pentru ceilalți doi operatori se face de la Terminalul 1, care este situat în imediata apropiere). Aici se ajunge foarte ușor de la gara centrală, luând unul din tramvaiele 6T sau 7, care au capătul la Terminalul 2 (pentru Terminalul 1, se coboară cu o stație mai devreme). Călătoria cu tramvaiul costă 3,20 euro, iar biletele se pot cupăra fie direct de la vatman, fie de la aparatul de bilete din stație, care are instrucțiuni și în limba engleză. Drumul de la gara centrală la Terminalul 2 durează circa 12 minute. O hartă cu traseele celor două tramvaie poate fi văzută în continuare.

hartă traseu tramvai 6T și 7
Harta traseului tramvaielor 6T și 7 care ajung la terminalul de plecare

Când ajungi la Terminalul 2 trebuie să mergi la case pentru a-ți fi emis biletul de îmbarcare. Atunci când faci rezervarea pe internet, primești un cod de rezervare, pe care fie îl păstrezi în telefon, fie îl printezi. Pe baza acestuia și a documentului de călătorie, se emite biletul de îmbarcare propriu-zis.

terminal 2 west helsinki
Terminalul 2 West din Helsinki

În Helsinki, sala de așteptare este foarte mare. În cele două capete sunt baruri, prețurile fiind destul de mari (un cidru la 0,5 litri era între 9-10 euro). Îmbarcarea începe cam cu 30 de minute înainte de plecarea efectivă. În sala de așteptare am auzit vorbindu-se preponderent limba rusă, fiind, probabil, cetățeni ruși veniți pentru o vizită de weekend în Helsinki. Sau chiar estoni, având în vedere că 30% din populație are ca limbă maternă rusa!

Cum spuneam, în timpul călătoriei, posibilitățile de a umple cele două ore cât durează aceasta sunt multe. Poți să stai la primul nivel, unde se găsește un bar, mai multe magazine de haine, parfumuri etc. (de genul celor care se găsesc și în aeroport) și chiar un supermarket. La etaj sunt scaunele și mesele, precum și mai multe baruri de unde poți comanda mâncare. Probabil, vara s-ar putea să te lase afară, pe punte, dar, cum călătoria mea a fost în decembrie, aceasta nu era o opțiune.

tallink helsinki tallinn
Vedere pe geam din timpul călătoriei
tallink helsinki tallin
Sala de la etajul 1, unde se poate comanda și mâncare
tallink helsinki tallinn
Magazinele de pe Tallink unde se pot face cumpărături
tallink helsinki tallin
Supermarketul de pe Tallink
tallink helsinki tallinn
Barul de Tallink

În Tallinn, sosirea curselor Tallink se face la Terminlul D, pentru Eckerö Line și Viking Line fiind la Terminalul A, situat în imediata apropiere. Pentru o localizare mai bună, vedeți poza următoare.

tallink helsinki tallinn
Harta terminalelor din Tallinn
tallink helsinki tallinn
Terminalul D din Tallinn

De la terminalul de sosire se poate merge spre centrul orașului sau spre orice alt loc pe jos, cu autobuzul sau cu taxiul. Eu am ales să merg pe jos, centrul vechi nefiind foarte departe, la circa 800 de metri distanță, adică aproximativ 10 minute. O călătorie cu autobuzul costă 2 euro. Taxiurile care pot fi găsite au tarife de 3,85 euro pentru pornire, între 0,69 euro și 0,80 euro pe kilometru și 11,82 euro pe oră pentru staționare.

Pentru Helsinki, prezint și impresiile mele, precum și unele locuri unde se poate servi carne de ren sau bea bere artizanală.

Comments

  1. […] Când am ajuns în Tallin ploua mărunt. De fapt, cred că mai degrabă era lapoviță, aceeași care se revărsa peste Golful Finlandei și când am plecat din Helsinki. Cum am juns din Helsinki în Tallinn puteți afla aici. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.