Unde poți să mănânci carne de ren în Helsinki

restaurant kathrina helsinki corabie

Înainte să plec spre Helsinki, cineva, care tocmai se întorsese de aici, mi-a povestit despre experiența culinară care a inclus și ceva carne de ren. Doamne apără și păzește, m-am lamentat în gândul meu!… Totuși, dacă mă gândesc mai bine, și renii ăștia sunt tot un fel de cerbi, iar carne de cerb sau căprioară am mai mâncat și chiar mi-a plăcut. Așa că, de ce să nu încerc și eu această delicatesă, specifică bucătăriei tradiționale finlandeze?

Dar unde să găsesc? În Helsinki sunt nenumărate resturante și localuri unde se poate servi carne de ren. Din câte am observant prețurile sunt cam mărișoare pentru așa ceva.

Primul restaurant care mi-a ieșit în cale, Kappeli, situat în zona centrală, a fost unul mai elegant, frecventat, din câte părea, de cei mai cu dare de mână. Aici am văzut că se poate servi o friptură de mușchi de ren, asortată cu crochete de cartofi, piure de morcovi, morcovi caramelizați, ciuperci, ceapă și sos de rozmarin. Prețul era de 42 de euro pentru o porție. De băut se recomanda un vin, Amarone della Valpolicella Selezione Antonio Castagnedi, la 89 de euro sticla sau 15 euro un pahar de 12 cl. Mda, sigur, poate altă dată.

restaurant kappeli carne de ren
Restaurantul Kappeli

Așa că m-am gândit să caut și pe TripAdvisor. Aici am dat peste un restaurant, Lappi, situat tot undeva în centrul orașului, unde, pentru numai 23,50 de euro, se putea servi sote de ren, asortat cu piure de cartofi și afine roșii.

Dar, plimbându-mă prin zona portului, am dat peste restaurantul Kathrina, amplasat chiar într-o corabie ancorată pe un canal, unde am găsit același lucru la numai 20 de euro porția. Cum n-am mai mâncat niciodată pe o corabie, am decis că e momentul să încerc și această experiență.

La prima vedere, nu-mi venea să cred că o corabie relativ mică poate adăposti ditamai restaurantul, cu bucătărie, mese de servit clienții, toaletă, bar și scări de acces! Imediat după ce intri prin tambuchi, cobori niște trepte abrupte și intri deja în restaurant. Are vreo 6-7 mese, la care se pot așeza aproximativ 6 persoane. Am avut noroc pentru că totcmai plecau niște clienți și m-am așezat la masa care se elibera.

kathrina helsinki carne de ren
Tambuchiul prin care se intră în Restaurantul Kathrina
restuarant kathrina helsinki
Scările de intrare în restuarantul Kathrina
restuarant kathrina helsinki carne de ren
Interiorul restuarantului Kathrina
kathrina helsinki carne de ren
Interiorul restaurantului Kathrina

Aveți sote de ren! Avem, mi se răspunde. Buun, atunci o porție, vă rog! Mai întâi mi-au adus un fel de gustare din partea casei: 4 feliuțe de pâine (foarte gustoasă, avea condimente în ea), niște unt și o ceașcă cu ceva care mie mi-a părut că seamănă cu ceaiul. Am întrebat ce este și mi s-a răspuns că beef bouillon. OK… L-am gustat și… câh! Nu mi-a plăcut. Din ce am înțeles, trebuia să înmoi pâinea în el și apoi să întind untul. Dacă oi fi înțeles bine…

kathrina helsinki carne de ren
Gustarea din partea casei

Și a venit și Rudolph, the red nosed reindeer! Într-un bol, ți se aduce și soteul din carne de ren, tăiată în felii subțiri și mărunte, pe un pat de piure de cartofi într-un fel de zeamă, plus o felie de castravete. Lângă, primești și două ceșcuțe, una cu afine roșii, iar alta cu oțet, precum și o mica lipie. Asta-i tot. Poftă bună!

carne de ren kathrina helsinki
Sote de ren la restaurantul Kathrina

La gust, carnea de ren aduce cu cea de vită, fiind mai puțin grasă. Dacă cumva simți vreo senzație mai ciudată, itervin afinele roșii. Cu gustul lor acrișor, au rolul de a regla orice eventuală senzație mai neplăcută. La mine nu a fost cazul. Deși porția nu era mare, ulterior am constatat că a fost destul de sățioasă.

Apoi mi-am stins setea cu o bere artizanală. Despre unde poți bea bere craft în Helsinki am scris aici.

Acum că am făcut-o și pe-asta, sper să vină, totuși, Moș Crăciun și pe la mine, chiar dacă l-am lăsat fără unul din reni…

Comments

 1. Kiss Levente

  Moș Crăciun nu te iartă! :)))

  1. Bartolomeu Doinas

   Uită, că-i bătrân… Între timp am încercat și carne de elan… 🙂

 2. Ge#

  Sper că nu te citesc și copiii, că ar fi jale!

  1. Bartolomeu Doinas

   În ziua de azi cred că sunt prea puțini cei care nu știu cine stă în spatele lui Moș Crăciun… 🙂

   1. Ge#

    Jumbo? Toysaurus? 😎

 3. […] în Helsinki am mâncat carne de ren (cum a fost asta, am povestit aici), am considerat că e cazul să trec la următorul pas. Adică elan. Zis și făcut! Am comandat o […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.