Helsinki are ofertă bună pentru bere craft

helsinki port noaptea

Pentru ca experiența mea în Helsinki să fie și mai diversificată, am căutat și câteva localuri specializate în bere craft (sau artizanală mai pe românește). Până de curând nu înțelegeam de ce trebuie să plătești mai mult pentru o astfel de bere (pentru că este, totuși, mai scumpă), însă un vechi și bun amic mi-a “deschis ochii” în această privință și de atunci caut cu precădere astfel de bere. În România, industria de bere craft este încă la început de drum, lumea preferând berea “mainstream” (ca să o numesc așa), comercializată de cei patru mari producători prezenți pe piața internă, fiecare dintre ei deținând mai multe mărci, autohtone sau străine. În fine, nu e cazul să mai fac teoria berii craft, nu de alta, dar nici eu nu-s vreun expert.

În Helsinki sunt destule localuri care  vând astfel de bere, iar finlandezii par să o aprecieze destul de mult judecând după cât de multă lume am văzut în aceste localuri, precum și după cât de diversă este.

Așa că am luat la rând trei localuri din Helsinki, să mă conving ce și cum. Două le-am ales după ce am făcut o investigație pe internet, iar unul pentru că mi-a ieșit în cale (este, însă, prezent și în recomandările găsite pe internet).

Voi începe cu cel din urmă, peste care am dat plimbându-mă pe străzile din Helsinki. Se numește Kaisla, este situate la câteva minute de gara centrală și oferă o mare varietate de beri artizanale, atât finlandeze, cât și internaționale. De altfel, toate aceste baruri au o gamă largă de produse. Prețurile sunt constant între 8 și 10 euro pentru o bere, la pahar sau la sticlă. La Kaisla am cerut un stout la pahar, producție finlandeză, însă nu aveau în momentul respectiv, motiv pentru care mi-au recomandat un porter, la pahar de 0,4 l. A costat 8,90 euro și a fost excelent. Cum era cam ora 14:00, localul nu era chiar full, cum îl văzusem cu o seară înainte, atunci când îl zărisem și-l notasem pentru check-in în ziua următoare. Totuși, era frecventat de lume. Ce m-a frapat aici, ulterior obișnuindu-mă cu ideea, pe măsură ce mergeam de la un bar la altul (să ne înțelegem, nu sunt bețivan, doar făceam research, da?) a fost prezența constantă și semnificativă a femeilor. Nu că în România ar fi ceva neobișnuit să vezi femei în baruri, doar că aici vin multe grupuri exclusiv feminine tocmai pentru a bea bere craft. Atmosfera din interior arată cam așa:

intrare kaisla helsinki
Intrarea în Kaisla Helsinki
bar kaisla helsinki
Barul din interior – Kaisla Helsinki
Atmosfera din interiorul barului Kaisla Helsinki

Un alt local este Bryggeri, situat undeva în zona portului estic. Am ales localurile și după rezonanța numelui, adică să sune cât mai scandinav. La Bryggeri am băut un stout, chiar producție proprie. La subsol aveau propria fabrică de bere. O sticlă de 0,33 cl costă 6 euro. Se pare că cele la sticlă sunt un pic mai ieftine. Deja atmosfera era mai animată aici, între timp făcându-și apariția mai multe grupuri de petrecăreți. O idee despre cum e la Bryggeri, în pozele următoare:

intrare bryggeri helsinki
Intrarea în localul Bryggeri Helsinki
bar bryggeri helsinki
Barul din interior – Bryggeri Helsinki
atmosfera bryggeri helsinki
Atmosfera din local – Bryggeri Helsinki

Între timp mi s-a făcut foame, așa că am decis să merg să mănânc ceva pe bază de carne de ren. Cum a fost aceasta vă spun aici.

Ultimul local în care am intrat se numește Bruuveri. Situat tot într-o zonă centrală, la subsolul unui complex commercial, a fost locul unde am întâlnit și cea mai frumoasă atmosferă. E drept, că deja ziua înaintase, iar ora putea fi considerată una decentă de ieșit în oraș și băut bere.

Aici am cerut o IPA de proveniență finlandeză. Am avut de ales între o bere produsă în Tampere și una dintr-o localitate de al cărei nume nu auzisem și oricum nu l-am înțeles bine. Am ales din Tampere, pentru că rezonanța numelui îmi era familiară. A costat 8,50 euro la pahar de 0,5 l și a fost, de asemenea, excelentă. La Bruuveri am asistat la o altă “scenă”, pe care nu am întâlnit-o în România, desi, dacă stau bine să mă gândesc, ar trebui să fie ceva normal. S-a așezat la rând (când voiai să comanzi trebuia să mergi la bar, iar, cum doritorii erau mulți, se făcea coadă înăuntru) și un tip în scaun cu rotile, care a venit singur. După ce a comandat, barmanul a ieșit de după tejghea și, cu paharul în mână, l-a condus pe respectivul până la o masa, permițându-i, astfel, acestuia să învârtă roțile scaunului pentru a se deplasa.

O idee despre atmosfera de la Bruuveri, în pozele următoare:

intrare bruuveri helsinki
Intrarea în localul Bruuveri Helsinki
atmosfera bruuveri helsinki
Atmosfera din localul Bruuveri Helsinki
atmosfera bruuveri helsinki
Atmosfera din localul Bruuveri Helsinki
atmosfera bruuveri helsinki
Atmosfera din localul Bruuveri Helsinki

Comments

 1. Kiss Levente

  La prețurile alea nu știu dacă aș putea bea 4 beri, aș rămâne fără plata curentului pe o lună! :))

  1. Bartolomeu Doinas

   Într-adevăr, prețurile sunt cam mari. Cam așa sunt peste tot în țările nordice. În România sunt, totuși, mult mai mici. Partea bună e că 4 beri făcute ca la carte sunt multe. Poți să-ți faci plinul chiar din două. Dai mai mult pe una, dar face cât două din celelalte 🙂

 2. Ge#

  Față de berea de la TV, recomand oricând berea artizanală. Peste câțiva ani vor fi și prețurile abordabile pentru mase. Asta e, bem mai puțin dar ceva de calitate.

  1. Bartolomeu Doinas

   Sunt întru totul de acord. La început am fost refractar, pentru că mi se părea ok și berea obișnuită. Acum m-am învățat cu un anumit gust și se simte când nu e ce trebuie, când se face rabat…

 3. from your opinion, when the best time to visit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.