Călătoria mea „sabatică” din iarna asta

deasupra norilor

Și a venit și decembrie! Prima lună de iarnă, luna cadourilor etc., etc.. Pentru mine e luna în care m-am născut. Motiv pentru care, continuând tradiția din ultimii ani, mi-am făcut cadou o nouă călătorie, folosind același principiu: undeva unde nu am mai fost până acum. De data asta, este una specială. Adică e mai lungă ca de obicei și presupune mai multe experiențe noi pentru mine. Asta și pentru că am parte de un concediu pe măsură.

Am citit cândva despre cineva care plecase într-un concediu sabatic. Wow, ce-o fi ăla, mă gândeam atunci… Aha, deci lași în urmă job-ul și prietenii și tot și pleci în călătorie, de unde, în principiu, vrei să te întorci alt om. Câteva luni, un an, doi, mai mulți ani… depinde de cât te ține sau, de ce nu, de cât e nevoie…

Interesant, dar deocamdată eu nu pot să fac asta. În schimb, pot să-mi închipui că fac asta. Iar, cele două săptămâni cât am la dispoziție, ar putea să țină loc de concediu… sabatic. Cel puțin în accepțiunea mea.

Și unde să merg? Hmm, la noi începe iarna. Dacă nu cumva a început deja. Mă rog, iarna înseamnă zăpadă, iar prin București încă nu am văzut vreun petic. O fi nins pe la munte sau prin alte părți, dar aici încă nu. Dar e frig. Brrr, ce frig e!

Ce bine ar fi să stai întins acum pe o plajă însorită! Bali, Caraibe sau Seychelles! Printre palmieri și cocotieri să sorbi cu paiul un cocktail frumos colorat… Ar fi o idee, dap!

Dar, parcă e prea clasic. Parcă la asta s-ar gândi toată lumea. Pe undeva, pe bună dreptate. Când frigul îți pătrunde în oase, te gândești cum să te încălzești. Iar ideea de a zbura spre țările calde, întocmai păsărilor migratoare, e o opțiune.

Eu vreau ceva diferit. Ce-ar fi să zbor spre nord? Spre zăpadă. Da, doar e luna lui Moș Crăciun. Cum ar suna Finlanda, țara lui Moș Crăciun! Și apoi să cobor treptat spre sud. Nu prea mult spre sud: Estonia, Letonia, Lituania. Dacă tot m-am născut iarna, să merg în țări unde iarna e la putere. În paranteză fie spus, cred ca lunile de naștere au și ele o influență asupra omului. Am observat că rezist bine la frig. Deși, mă cam încearcă o răceală, dar, deh, ce să fac? Am luat biletele…

În dimineața asta majoritatea dintre voi vă veți trezi înconjurați de cei dragi: copii, soți, soții, iubiți, iubite, părinți, bunici, câini și pisici. Acasă, la prieteni sau într-o miniexcursie la munte, că tot sunt patru zile libere. Dacă ați rămas acasă, poate vă gândiți să împodobiți bradul de pe acum sau să pregătiți cadourile de Moș Nicolae. Vă veți uita, poate, la parada militară de la Arcul de Triumf din București. Cei mai mulți, la televizor. Veți vedea avioanele zburând în formație și, astfel, veți privi cerul. Iar, cine știe, poate printre prafurile în culorile tricolorului românesc răspândite de aparatele de zbor veți zări și o luminiță intermitentă. Ar putea fi luminița de la avionul meu, în drum spre Helsinki…

A, și era să uit! La mulți ani, România! La mulți ani, români! Wherever you are…

Comments

 1. Ge#

  La mulți ani, călătorule pasionat!

  1. Bartolomeu Doinas

   Mulțumesc!

 2. Kiss Levente

  Frumos man, îmi place să îți citesc “aventuriler”!

  1. Bartolomeu Doinas

   Mulțumesc, Lev! Să trăiești! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.