Transalpina

O dată cu Transalpina am marcat două noi repere în experiența personală: am mers printr-un nor (efectiv) și m-am aflat la cea mai mare altitudine din viața mea. Evident, nu se pun experiențele cu avionul.
Asta s-a intamplat în Pasul Urdele (2145 m), punctul de maximă altitudine al drumului, care era străbătut de un nor în momentul în care am trecut. “Recordul” personal anterior era de 2042 m (Transfăgărășan).
Transalpina, având o lungime de aproximativ 140 km, are ca borne orașele Novaci (din județul Gorj) și Sebeș (din județul Alba). Mai este prezentat și ca Drumul Regelui, însă acesta din urmă, construit în 1935 (parcurs, la inaugurare, de regale Carol al II-lea), cotește la un moment dat spre localitatea Săliște (de lângă Sibiu). Totuși, cele două drumuri se suprapun pe o bună parte din traseul ce leagă așezarea din sudul Carpaților Meridionali de cele aflate pe versantul nordic.
Peisajele sunt extraordinar de spectaculoase (după cum sper că se poate vedea din poze), cu culmi, păduri, pajiști înalte, văi, râuri, lacuri de acumulare de o frumusețe aparte. Șoseaua este, în general, foarte bună, cu mici porțiuni (neglijabile, aș zice) în care e mai stricată.
Drumul ar putea fi împărțit în două părți oarecum distincte (mă rog, asta e impresia mea): partea din județele Gorj și Vâlcea (cam până la Obârșia Lotrului), cu vârfuri înalte și pășuni alpine și partea din județele Alba și Sibiu în care mergi numai prin păduri de brazi.
Printre brazi, paralel cu drumul, sunt două lacuri foarte frumoase, Oașa și Tău Bistra, pe lângă care nu am putut să trec fără să opresc și să le admir peisajul. Ambele sunt lacuri de acumulare de pe râul Sebeș, cu baraje spectaculoase.
La Lacul Oașa se găsește și Mănăstirea Oașa, la care se poate ajunge pe un drum (de circa 4 km) ce iese din Transalpina, însă care este unul neamenajat (drum de țară). Mănăstirea în sine nu este spectaculoasă pe măsura Transalpinei, însa eu am vrut să o vizitez după ce am văzut pe internet o imagine aeriană a acesteia, cu poziționarea în apropierea lacului.
Transalpina străbate și localitatea Căpâlna, cu celebrele sale fete de la Căpâlna, însă eu nu le-am văzut…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *