Cetățile Prejmer și Rupea

Două cetăți transilvane, Prejmer și Rupea, foarte frumoase și, parcă, prea puțin promovate.  Pot fi “accesate” destul de ușor dacă mergeți în zona Brașov, Prejmer situându-se foarte aproape de municipiul Brașov, la vreo 15 km, iar Rupea pe drumul ce leagă Brașov de Sighișoara, la 65 km de Brașov și vreo 50 de Sighișoara.
Ca multe alte “cetăți” transilvane, Prejmer este, practic, o biserică fortificată sau o cetate tărănească cum am vazut că mai apare în denumirile oficiale. Cavalerii teutoni au început construcția bisericii (ce se găsește în interiorul zidurilor) în secolul XIII, iar zidurile cetății au fost ridicate în secolul XV, de locuitorii germani.
La intrarea în incintă m-a impresionat aspectul interior al zidurilor, cu multe “camere” așezate pe vreo 3-4 niveluri. Prima senzație a fost aceea că cetatea a fucnționat cândva ca un fel de han sau de hotel (mi-a venit în minte așezarea camerelor unui hotel din Călimănești, parcă, în care am fost cazat într-o excursie cu clasa, într-a IV-a). De fapt, acestea erau cămări în care era depozitată hrana populației ce se ascundea între zidurile cetății în perioadele de restriște, din timpul asediilor.

Ca o curiozitate, am aflat că denumirea germană (săsească) a localității ar fi Tartlau. De parcă Prejmer ar suna neaoș românește…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cetatea Rupea domină drumul european E60 ce leagă Brașovul de Sighișoara, fiind o prezență remarcabilă chiar de la distanță. Se observă foarte ușor din goana mașinii, iar imaginea maiestuoasă pe care o oferă te îndeamnă, parcă, să o vizitezi.
Autoritățile locale au accesat niște fonduri europene, refăcând drumul ce duce spre cetate, astfel că se poate urca cu mașina până lângă ziduri, unde exista o parcare. Drumul e ok, mai prost stau cu orientarea, în sensul că nu prea au pus indicatoare care să te ghideze în intersecțiile ce se întâlnesc pe traseul de acces către cetate. Noroc că e mare și o vezi din orice pozitie, așa că nimerești până la urmă.
Nu se cunoaște cu exactitate momentul construcției inițiale, fiind atestată documentar pentru prima dată la anul 1324, când sașii răsculați împotriva regelui Ungariei s-au refugiat în interiorul cetății.
Este compusă, practic, din trei cetăți (de sus, de mijloc și de jos), fiecare identificându-se printr-o centură de zidărie proprie, specifică perioadei în care a fost construită. În interiorul zidurilor se întâlnesc mai multe construcții, care cândva au fost locuințe ale cetățenilor, similar, zic eu, organizării de la Cetatea Râșnov.
Priveliștea oferită asupra localității omonime dar și asupra podișului transilvan este senzațională, fapt care te face să crezi că nu te-ai chinuit degeaba cu urcatul pantelor. Pentru că, drept să vă spun, în interior sunt niște suișuri și coborâșuri slalomând printre ziduri. Dar, cum spuneam, merită străbătute până în vârf.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *